101/1 Puma Squadron - Tiger Meet 2023
2023.10.10.

Így készült a Puma század JAS 39 Gripen vadászrepülőjének dekorációja

A 2023 Tiger Meet alkalmából készítettem tervet a MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár bázisán állomásozó egyik Gripen vadászgépre.
A grafika megvalósítása pedig a kecskeméti JAMPOLO csapatát állította különleges kihívások elé.

Igazán különleges feladat volt számomra a második világháborús hagyományokkal is rendelkező Puma vadászrepülő század számára dekorációt tervezni, különösen azok után, hogy nemrégiben jelent meg - a szintén a Pumák között harcoló - vitéz nemes Molnár Lászlóról szóló képregényem, Az ifjú Oroszlán.

Bár a NATO rendezvény neve Tiger Meet, és a legtöbb gépen valamilyen tigrisre utaló festést készítenek, egyéb nagymacskák is megjelennek.

A grafika tervezésénél először rápróbáltam az eredeti 102/2 Tigris századlogót a vezérsakra, de aztán inkább igyekeztem megtartani az erdeti Puma embléma formavilágát, ezért erősebb kontúros megoldást választottam, utalva ezzel a korabeli rajz mellett repülős képregényeimre is. A tervből több alváltozat is készült, melyek kompozícióban nem csak a felhasznált színekben különböztek. A pilóták végül a fent is látható tervet választották.

Makettezőknek is van jó hírünk, a HADmodels webshopjában 1:72 és 1:48 méretarányban hamarosan kapható lesz a grafikából készült matrica is.