A kis hercegnő - könyvillusztrációk
2020.01.07.

Niczinger László könyvéhez készítettünk meseillusztrációkat. A kis hercegnő igazi szívet-lelket melengető könyv, ami nem csak gyermekeknek lehet kellemes olvasmány. Az illusztrációkkal igyekeztem elkapni a könyvre jellemző szeretetteljes hangulatot.

Alapok

Az illusztrációkat nyomdai felhasználásra készítettük, ennek megfelelően a 21 × 21 cm vágott méretre terveztük az anyagot, a gyártáshoz szükséges kifutókkal is számolva. A pixeles rajz 600 DPI méretben készült.


Vázlat

A vázlatot hagyományos technikával, ceruzával papíron készítettem. A ceruzarajzot beszkennelve már számítógépen folytattam a munkát.


Kidolgozás

Az illusztrációkat Wacom Cinti PRO 32 érintőkijelzős táblamonitoron és Clip Studio Paint program segítségével készítettem. Ez a szoftver kifejezetten képregények, képregény jellegű illusztrációk készítésére lett fejlesztve, ezt szinte minden funkcióján érezni lehet. Az oldalbeállítások tartalmazzák a későbbi nyomtatáshoz szükséges paramétereket, és rendkívül sokoldalú, hasznos vonalzókat és segédvonalakat lehet beállítani. A különböző maszkok használata jól átgondolt, rendkívül felhasználóbarát rendszer, sokat gyorsít a rajzolás folyamatán.

A komplex feladat miatt itt nem térek ki részletesen minden egyes rajz elkészítésére, csak a készítés során alkalmazott alap technikát írom le.

Első lépésben a háttér körvonalait húzom ki, majd az előtérben lévő szereplők és tárgyak körvonalait külön rétegeken. A körvonalakhoz létrehozom a megfelelő maszkokat, és megkapják az alászínezést is. Az alászínezéssel nem csak az alapszíneket határozom meg, hanem ez a réteg egyúttal gyorsan kiválasztható maszkként is működik a részletek kidolgozása során. Következő munkafázisban párhuzamosan dolgozom a kisebb vonalkázásokon, a színezésen, és az árnyékoláson.


Cintiq beállítások


A projektben részt vettek

Pozsgay Gyula
vázlatok, illusztrációk, grafikai tervezés

Pozsgay Gábor
grafikai tervezés, tördelés, nyomdai előkészítés