csillagaim.hu - illusztrált csillagtérkép
2020.08.06.

így készültek a csillagképek illusztrációi

csillagaim.hu Kis Gergely kollégámmal közösen fejlesztett szolgáltatásunk, melyre különösen büszkék vagyunk. Az előző évezred végén, mikor kezdő amatőrcsillagászként néztünk az égboltra, még egyikünk fejében sem fordult meg a gondolat, hogy ebből a hobbiból egyszer sikeres, világpiacon megjelenő szolgáltatást építünk. Aztán némi szerencsének, és rengeteg munkának köszönhetően megvalósítottuk az ötletet.

Mitől különleges?

Többen megkérdezték már tőlünk, mennyiben különbözik a mi csillagtérképünk a piacon lévő többi szolgáltatóétól. Azt természetesen nem tudhatjuk, hogy a konkurens vállalkozókat mi motiválta saját változatának elkészítésére, csak azt, hogy minket a csillagos égbolt szeretete. Az alapötlet egy egyedi ajándék készítéséből indult, és az első térképünket kézzel, grafikai szoftver segítségével raktuk össze, mert nem találtunk az igényünknek megfelelő, kellően sok kreatív lehetőséget nyújtó megoldást. A csillagok, csillagképek helyzete, a Föld forgása és keringése, a Hold és a bolygók keringése, fázisai, pontosan meghatározottak és kiszámíthatóak, ezeket minden hasonló rendszer publikus adatbázisokból veszi. Több megvásárolható generátor is van a piacon, például Photoshophoz plugin, vagy Wordpresshez használható modul, mellyel lehet hasonló képeket készíteni, mi azonban úgy döntöttünk, hogy egyedi, saját rendszert fejlesztünk, melyben olyan paramétereket is saját igényeink szerint alakíthatunk, melyeket más rendszerekben nem tudnánk megvalósítani. Először a klasszikus, pontokból és vonalakból álló - bár nagyon sokoldalúan személyre szabható - csillagtérkép tervezővel, valamint sok további fejlesztési ötlettel indultunk el.
A pozitív visszajelzéseket látva, úgy gondoltuk, hogy elkészítjük az illusztrált csillagtérképet is, ami több szempontból is különleges. Egyrészt a csillagtérképek rajzaihoz nincs mindenki számára elérhető, letölthető, esetleg megvásárolható nyomdakész adatbázis. Másrészt nem létezik még másik olyan alkalmazás, melyben könnyen, személyre szabhatóan, színezhetően, feliratozhatóan, a csillagképek rajzait is megjelenítve lehet hasonló csillagtérképet összeállítani. Mivel a rajzokat is mi készítettük, nem is lesz másik, ahol ugyanezek a rajzok szerepelnek. Láttunk ugyan olyan webshopot, ahol a méltán népszerű Stellarium planetárium-alkalmazásból átvett képeket árulják.

Mottónk

Úgy gondoljuk, hogy az általunk kínált termék akkor lehet igazán egyedi, ha saját magunk készítjük el mind az alkalmazást, mint pedig az illusztrációkat is. Külön-külön is több évtizedes amatőrcsillagász múltunk, a csillagászat iránt táplált szeretetünk, programfejlesztői, és grafikusi tapasztalatunk a garancia arra, hogy vásárlóink csillagászatilag hiteles, egyedi megjelenésű, minőségi terméket kapjanak kézhez.


A készítés folyamata

Kutatás

A csillagképek legendáinak alapjai több ezer évre nyúlnak vissza a történelemben. A legtöbb, hazánkból is látható csillagkép a görög mitológia legfontosabb eseményeit jelenítik meg, de vannak köztük mezopotámiai és egyiptomi, valamint újkori eredetűek is. A déli pólus körüli csillagképeket már az először arra járó felfedezők, és kutatók nevezték el.

A rajzok készítéséhez elolvastuk az elnevezések történeteit, és megnéztük azok korábbi ábrázolásait. 

Arra törekedtünk, hogy amennyire lehetséges rajzaink amellett, hogy követik a csillagok által meghatározott alakzatot, a hozzájuk tartozó történeteket is pontosan meséljék el. Voltak olyanok, amelyek jól kiadták a főbb formákat, és természetesen olyanok is, ahol sokat kellett gondolkodni, hogy vajon mit fogyasztott az, aki belelátta a megadott formát a csillagokba. Volt olyan is, ahol kicsit modernizáltuk az ókori elképzelést. Ilyen például a sárkány, mely a görög mitológia egyik alakjáról, Ladónról, a kígyótestű, százfejű sárkányról kapta a nevét. Mivel a Hydra, azaz az Északi Vizikígyó, szintén egy sokfejű, kígyótestű lény, és a korábbi ábrázolások is sokkal inkább egy klasszikus, egyfejű “fantasy” sárkányt jelenítenek meg, így mi is ezt a fajtát választottuk.

Voltak olyan csillagképek, ahol egyszerre többféle információ is fellelhető volt, ilyenkor a korábbi ábrázolásokat vettük, illetve a stílusunkhoz közelebb állót választottuk.


Technikai követelmények

A rajzok készítése előtt először ki kellett találnunk, milyen módon tudjuk az elkészült rajzokat a megfelelő vetületben, a megfelelő koordinátákra helyezni a csillagok adatbázisában úgy, hogy a színezhető legyen, a generátor is kezelni tudja, és a nyomdai munkákhoz is alkalmas formátumban tudjuk előállítani a nyersanyagot.

Az így meghatározott specifikáció alapján kialakítottunk egy olyan stílust, ami - reményeink szerint - kellően látványos módon egészíti ki a csillagtérképet, és egyben megadja a felhasználónak is a kreativitás szabadságát.


Vázlat

A vázlatot digitális és hagyományos technikával vegyesen készítettem az adott csillagkép vetületére. Sok esetben olyan referenciaképeket is kerestem, ahol a mozdulat, vagy tárgy elhelyezkedése hasonló, mint a csillagképen látható alakzaté.


Kidolgozás

Az illusztrációkat Wacom Cintiq Pro 32 táblamonitoron készítettük Clip Studio Paint programmal. A különböző módon színezhető részeket külön rétegre készítettem, hogy a generátornak megfelelő módon tudjuk átadni az adatokat.

A végleges állományban való felhasználáshoz többszöri konvertálásra volt szükség, hogy a rajzoláshoz használt vetületből először a csillagászati adatbázisban való tároláshoz szükséges vetületbe tudjuk átadni a képeket, amiből majd az alkalmazásunk elő tudja állítani a felhasználó által választott időponthoz, és helyszínhez tartozó egyedi vetületet. 

Ezen jó sokat matekoztunk (szó szerint), hogy a 88 csillagkép elkészítése hatékony is legyen, és az elvárt vizuális minőség is megmaradjon.


A projektben részt vettek

Kis Gergely
programozás, honlap és webshopfejlesztés, online marketing, UX

Pozsgay Gyula
vázlatok, illusztrációk, grafikai tervezés, UI, UX

Pozsgay Gábor
asszisztens, konvertálás, tesztelés

Kis-Kurucz Ágnes
asszisztens, tesztelés